Help! Een zwerm

Een bijenzwerm kan soms paniek veroorzaken,  maar kan een extra bijenvolk betekenen voor de imker. Een bijenzwerm wordt door ons graag opgehaald en de melder ontvangt als waardering altijd een potje honing.

Bijenzwermen melden kan telefonisch: 06-51793827

 

Hoe herken ik een bij?

Vaak worden wij gebeld door iemand die denkt bijen in of om het huis te hebben. Bij nader inzien blijken het vaak hommels of om wespen te gaan. Hieronder kunt u zien hoe u een bij kan herkennen.

herken een bij

 

Wat is een bijenzwerm?

bijenzwerm websiteVan mei tot juli gaan bijenvolken zich vermeerderen. De huidige kast wordt dan te klein. Een groot deel van het bijenvolk vliegt dan samen met de koningin uit de kast op zoek naar een nieuw onderkomen. Tijdens deze zoektocht maakt zo’n zwerm vaak een tussenstop. Ze vormen dan een grote kluit met bijen rondom de koningin. Zo’n zwerm kan een paar uur maar soms zelfs een paar dagen blijven hangen.

Bijenzwermen zijn niet gevaarlijk. De bijen zijn er niet op uit om te steken omdat er geen honingvoorraad is die verdedigd moet worden. Zorg dat u afstand houdt en laat de zwerm met rust.

 

Help! Ik ben gestoken!

Direct de angel verwijderen.
Wanneer je bent gestoken door een bij blijft de angel en het gifblaasje in de huid achter. Gif wordt in het lichaam gepompt zolang de angel aanwezig is. Verwijder de angel direct door het weg te schuiven met een bankpasje of nagel. Probeer de angel niet met een pincet of duim en wijsvinger te verwijderen. Hierdoor gifblaas juist worden leeg gedrukt.

Beperk de zwelling en/of jeuk.
Dit is te beperken door de steekplek direct leeg te zuigen.

Verminder de achterblijvende alarmgeur.
Om eventueel onrustig gedrag van de overige bijen te beperken kan je de de steekplek inwrijven met gekneusd gras of afspoelen met water.

 

Hoe wordt een bijenzwerm weg gehaald?

bijenzwerm scheppenHet weghalen van een bijenzwerm noem je ‘scheppen’. Wij zullen bij u langskomen om de zwerm te scheppen. Met beschermende kleding wordt geprobeerd de zwerm in een een lege korf te schudden. Wanneer het grootste gedeelte van de zwerm, waaronder de koningin in de korf zit, wordt de korf in de buurt van de vindlocatie neergezet. De overige (zwerm) bijen zullen zich uiteindelijk bij de rest van de bijen in de korf voegen. Wanneer de zon onder gaat zullen de bijen niet meer uitvliegen en kan de korf worden afgesloten en door ons worden opgehaald.